Kokulu Taş Nedir ? Kokulu Taş Nasıl Yapılır ?

Kokulu Taş Kalıpları

Kokulu Taş Nedir ?

Çok teknik bir anlatıma girmeden açıklamak gerekirse; Kokulu taş tozu olarak isimlendirilen malzeme bir çeşit alçı türü. Daha ince toz boyutunda, hızlı donan ve sertliği hırdavatçılarda satılan diğer alçılara göre daha yüksek. Bu özelliklere bakarak; diş alçısı ile paris alçısı arasında bir yerlerde diyebiliriz.

Özet kısmında da bahsettiğimiz gibi, silikon kalıp ile yapılan döküm işleri daha çok sabun bazı ile başlamıştı. Sabun bazının eritme işlemi, donma süresinin bir miktar daha fazla olması, maliyetin daha yüksek olması, renk atmaları ve terleme gibi sorunlara karşı Kokulu Taş Tozu hızır gibi herkesin imdadına yetişti.

Kokulu taştan yapılmış renkli duvar saksıları
Farklı renklerde silikon kalıp ve kokulu taş ile üretilmiş 7 adet duvar saksısı.

Piyasaya öyle bir girdi ki, bahsettiğimiz pozitif özelliklerinden dolayı inanılmaz bir hızda yaygınlaştı. ( Kokulu Taş Tozu ‘nu akıl edip piyasaya süren kendi ismini koysa şimdi meşhur olmuştu ? )

Kokulu Taş Özellikleri,

Kokulu taş tozu ‘nun en büyük özelliği adından da anlaşılacağı üzere TAŞ gibi olması. Maliyet, üretim ve kargolama kolaylığı açısından üreticinin işine yarayan bu özellik aynı zamanda uzun süre zarar görmeden saklanabilmesi açısından son kullanıcı için de avantaj.

Kokulu Taş Tozu ‘nun bir diğer güzel özelliği renk ve koku çeşitliliğine çok müsait oluşu. Sabun bazında renk ve koku kullanımı, üretim sonrası sorunlara sebep olabiliyordu. Esans ve renklendirici arasındaki kimyasal uyumsuzluk sonraki günlerde, sabunun renginin bozulmasına veya kötü koku oluşumuna sebebiyet verebiliyordu. Bu açıdan kokulu taş yapımı daha az hassas bir proses olarak karşımıza çıktı.

Kokulu taş malzemeleri rahatlıkla ulaşılabilir ürünler. İnternet ortamında kokulu taş kalıbı , kokulu taş tozu gibi malzemeleri çok rahatlıkla bulabilir ve binlerce çeşit, renk ve kokuda kokulu taş modelleri üretebilirsiniz. Tamamen hayal gücünüz ile sınırlısınız bu konuda.

9,00
9,00
8,00
9,90

Üretim açısından da sağladığı kolaylıkları atlamayalım. Bir kap, biraz su ve karıştırıcı dışında hiçbir malzemeye ihtiyacınız yok. Oysa sabun bazında öyle miydi? Tabii ki hayır!! Erit, renk ve koku ekle, karıştır, dök, bekle, kabın temizliği ile uğraş vs vs. Çok daha zordu ama sabun bazı ‘nın da gönlümüzde hep ayrı bir yeri var, onu da unutmayalım lütfen.

Banyolarımızdakullanmak üzere, dekoratif amaçlı sabuncuklar. Sabun bazı ile üretilmiş, lokum şeklinde, yavruağzı renkli kokulu sabunlar.
? Kalplerimizin baş tacı , yaşasın sabun bazı…

Öncelikle bana çok daha nostaljik ve samimi geliyor sabun bazı. Taş gibi olmadığı için öyledir belki ?bilemiyorum. Diğer yandan hiç ziyan olmazdı. Artan malzeme varsa kalıba döküp dondurur ve kenara koyar istediğin zaman kullanabilirsin. Kokusunu daha uzun süre muhafaza eder ve bana göre kesinlikle ortama çok daha fazla güzel koku yayar. Ben banyomda şık bir kase içerisinde mutlaka bulunduruyorum. Siz de eksik etmeyin..

28,00
20,00
20,00
28,00

Kokulu Taş Nasıl Yapılır?

Kokulu Taş Tozu ‘nu biraz tanıyıp sabun bazı ile nostaljimizi de yaptıktan sonra gelelim can alıcı soruya; Kokulu Taş Nasıl Yapılır ? Kokulu taş yapımı ile ilgili internette yazılmış onlarca yazı ve video varken, oturup burada yeni birşey bulmuş gibi yazmak ve zamanınızı çalmak istemiyorum. Herkes ne yapacağımızı anlatmış. Ben de neleri yapmaMAmız, nelere dikkat etmemiz üzerine biraz daha teknik bir kaç paragraf yazmak isterim.

Su/Toz karışım oranı ve tozun tamamen çözünmesi önemli. Kurdelya’nın toz karışım oranı 100 gr toz / 30 gr su iken, farklı bir markada bu oran değişebilir. Bu sebeple ilk defa kullandığınız ürünleri mümkünse hassas terazi kullanarak ufak hacimlerde deneyin ve aşağıdaki parametrelerde elde ettiğiniz sonuçları not alarak en doğru kombinasyonu bulun.

  • Akışkanlık: Hazırladığınız çözeltinin akışkanlığı elde edeceğiniz objenin ne kadar düzgün ve prüzsüz olacağı ile doğrudan alakalı. Piyasada birçok kokulu taş modelleri var. Kimisi çok detaylı yüzeylere sahipken kimisi ise dümdüz. Düz olanlarda sorun yok ancak detayları bol bir kalıp kullanıyorsanız hazırladığınız çözeltinin tüm detaylara girmesi için akışkan bir çözelti hazırlamanız gerekli. Örneğin aşağıdaki iki objeyi ele alalım.
İki silikon kalıbın detaylarının karşılaştırılması
Silikon kalıp detaylarının karşılaştırılması

Soldaki objeler gayet basit ve detay içermeyen objeler. Çözelti yoğun bir kıvamda olsa bile rahatlıkla kalıbın şeklini alabilecektir. Ancak sağ taraftaki çocuk kalıplarında bir hayli girinti ve çıkıntı ile beraber çok küçük detaylar var. Kokulu taş tozu gibi kaba bir malzeme ile o detaylara girmek çok kolay değil. Su miktarını arttırarak akışkan bir çözelti hazırlayabilirsiniz, ancak bu seferde donma süresi uzayacak ve taş kuruduktan sonra kırılganlığı normale göre biraz daha fazla olacak. Bu gibi modellerde zaman zaman objenin eli, kulağı, kuyruğu gibi uzantıların çıkmadığını, obje üzerinde hava kabarcığı oluştuğunu görebilirsiniz. Döküm sırasında küçük detaylara sıkışan hava dışarı atılamadığı zaman bu boşluklar oluşuyor. Peki hava kabarcığını engellemek için ne yapmalıyız?

  1. Öncelikle çözeltimiz içerisinde hiç topak parça kalmamalı.
  2. Olabilecek maksimum su miktarını kullanmalıyız ancak tozun özelliğini kaybetmesine sebep olacak kadar da fazla koymamalıyız(deneme&yanılma)
  3. Dökümü yavaş ve incecik bir ip şeklinde yapmalıyız.
  4. Döküm sırasında mümkünse titreşimli bir tabla eğer yoksa elimizle kalıba hafifçe ve sürekli vurarak karışımın iyice yayılmasını sağlamalıyız.
  5. Son olarak; bu tarz malzemelerde hava boşluklarını minimize etmek için basınç çemberi kullanılabilir. Evde kullanıma çok uygun bir malzeme değil. Düdüklü tencere mantığı gibi basınçlı bir ortam yaratarak hava kabarcıklarının gözle görülemeyecek kadar küçülmesini sağlar. Genelde hata kabul etmeyen endüstriyel döküm işlerinde kullanılır.
Basınç Çemberi
  • Donma Süresi: Eğer elinizdeki kokulu taş tozu çok uzun süre beklememişse ve nemden iyi korunan bir ortamda muhafaza edildi ise Kokulutaş için çok uzun bir donma süresi olmaz zaten. Optimum süre 15-30 dk arasıdır. Donma süresini etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir.
  1. Kullanılan tozun markası,
  2. Karışım içine eklenen su miktarı
  3. Tozun uygun nem ve sıcaklık ortamında muhafaza edilmesi
  4. Kullanılan suyun sıcaklığı: Alçı ve suyun karışarak oluşturdukları reaksiyon dışarıya ısı veren bir reaksiyondur. Ancak ister ısı alan ister ısı veren reaksiyon olsun, Ortamdaki sıraclık artışı her türlü reaksiyonu hızlandırır. Yani sıcak su kullanmanız donma hızınızı da arttıracaktır. Aşağıdaki grafikten de görüldüğü üzere sıcaklı arttıkça tepkime hızı da artmaktadır. Ancak sıcaklığında bir sınırı vardır. Eliniz yanmasın ?
  • Taşın sağlamlığı ve kalıptan çıkartılması: Dökümü yaptık, donmasını bekledik. Şimdi objemizi kalıptan çıkartma zamanı geldi. Zor ve karmaşık bir kalıp kullanıyorsak bu noktada biraz hassas olmalıyız. Ve olabildiğince sert taş tozu kullanmalıyız. Hadi gelin bakalım sertlik ve kalıptan çıkartma (demolding) sürecini etkileyen faktörler nelermiş.
  1. Öncelikle sertlik kokulu taş tozu ‘nun markası ile ilgili. Piyasadaki tozları deneyerek sizin için yeterli olan setliği bulmalısınız.
  2. Karışım içerisine eklenen su miktarı: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi deneme yanılma yöntemiyle en az/en çok ne kadar ekleyebileceğimizi belirleyip kullandığımız silikon kalıba göre bu miktarları ayarlayacağız.
  3. Kalıptan çıkartmadan önce tamamen donduğundan emin olmalıyız. Elimizle dokunarak hiç nem kalmadığından emin olmalıyız. Küçük kalıplar 15-20 dakikada donarken, büyük kalıplarda bu süre uzayacaktır. Bunu da tecrübe ettikçe anlayacaksınız. Bazı modelleri 12 saate kadar bekletmekte fayda var.
  4. Son olarak bazı modellerin uzantıları dolayısı ile kalıptan çıkması imkansızdır. Bu sebeple kalıbı keserek kullanmak gerekebilir. Kurdelya’dan aldığınız ürünlerde bazı modeller kesilmiş ve beraberinde lastik ile gönderilir. Böylece objenizi kırılmadan rahatça çıkartabilirsiniz.

Son olarak gelelim koku ve renk eklenmesine. Piyasada hazır renkli ve kokulu olarak bulabileceğiniz gibi beyaz/kokusuz şekilde alıp kendinizde keyfinize göre bu eklemeleri yapabilirsiniz. Dikkat edilecek birkaç husus var;

  • Kullandığınız boya suda çöznebilir olmalı. Aksi taktirde nokta nokta toplanarak çirkin bir görünüme sebep olacaktır.
  • Her esans kullanıma uygun değildir. Bazı esanslar renginizi bozlabilir. Öncelikle mutlaka deneme yapınız.
  • Bazen esans ve boya arasında beklenmeyen tepkime oluşabilir. Kötü koku yada rengin değişmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu hemen olmak zorunda değil. İşlem bittikten 3-5 gün sonra da ortaya çıkabilir. Piyasada denenmiş ürünleri tercih etmeniz faydalı olur.

Kokulu Taş Kalıpları,

Yukarıda bahsettiğimiz birçok konu kadar önemli olan hatta ayrı bir başlık açmayı gerektirecek kadar önemli faktör nedir? Tabiki kullandığımız kokulu taş kalıpları . Kokulu taşın en çok kullanıldığı modeller;

  • Kokulu taş çerçeve
  • Kokulu taş isimlik
  • Kokulu taş magnet uyumlu modeller,
  • Kokulu taş bebek modelleri,
  • Kokulu taş saksı

Bunlar dışından da tabiki hangi modelleri kullanacağınız, ne kadar orjinal tasarımlar ortaya çıkaracağınız sizin hayal gücünüz ile sınırlı. Kurdelya’da 2000’in üzerinde model var. Biz müşterilerin tasarımlarını görünce hergün şaşırıyoruz ve modellerimiz ile yapılanları gördükçe mutlu oluyoruz.

UNUTMAYIN !!

  • Kalıbınız ne kadar hatasız ise o kadar hatasız bir ürün elde edersiniz.
  • Kalıbınız ne kadar esnek ise o kadar kolay kalıptan çıkartırsınız.
  • Kalıbınız ne kadar sağlam ise o kadar çok kullanırsınız.

Siz de kokulu taş malzemeleri seçiminde araştırın sorun ve doğru adresi bulun. Sonraki yazımızda buluşmak üzere, sağlıcakla kalın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir